GYIK

GYIK Gyakori kérdések és válaszok a kifejezés és táncterápiával  kapcsolatban

Gyakori kérdések és válaszok a Kifejezés és Táncterápiával kapcsolatban:

1. rész
(IGEN, még lesz 2. is : )


Hangolódó kérdések: 
  • Mire jó a  táncterápia?
Van egy hely, ahol végre jogod van a saját igényeidhez, a saját teredhez. Végre egy kicsit csönd van, máskor pedig kellemes zene szól, na jó, az is előfordul, hogy hangosabbak vagyunk, dübörgünk, de az biztos, hogy van módod arra, hogy kicsit megpihenj, befelé figyelj, kikapcsolódj, vagy átkapcsolódj valami másra..
Mivel hiszünk a test-lélek-tudat egymásra hatásában, minden területen számíthatsz egy kis táplálékra, netán javulásra. Tehát a mozgásos feladatok segítenek abban, hogy jobban megismerd magad, a saját igényeidet, segítenek abban, hogy problémáidon, nehézségeiden dolgozz. Mindez persze vissza hat a testedre is, hiszen egyrészt többet fogsz mozogni, másrészt érzékenyebb leszel testi jelzéseidre, vagy ha épp túlérzékeny vagy, akkor segítséget, támogatást kapsz ahhoz, hogy jobban viseld azokat, jobban tudj testeddel együtt élni. Célunk, hogy egy egészségesebb, jobb élethez segítsünk.  
  • Van-e zene a táncterápiás foglalkozások alatt? Milyen zene?
Sokszor használunk zenét, ami lehet klasszikus, vagy világzene, de igazából nincsen megkötés. Vannak olyan feladatok is, amikor nincsen zene, mert fontosabbnak tartjuk, hogy mindenki a saját belső zenéjét, ritmusát kövesse. A külső zene, mindig egy kicsit elvesz és hozzá is ad a folyamatokhoz, hiszen hat ránk, sokszor inspirál, de befolyásolja is hangulatunkat, mozdulatainkat.
  • Hogyan mozgunk a táncterápiás foglalkozáson?
A mozdulatokat mindenki maga komponálja. Vannak kiinduló pontok, feladatok, keretek, de ezen belül mindenki a saját mozdulatait keresi. Irányított feladatokkal segítünk abban, hogy rátalálj a saját nyelvedre, mozdulataidra és visszatalálj a mozgás öröméhez. Sokat dolgozunk az egyes testrészekkel, a testképpel, a testet alkotó anyagok mozgásával, de a testek közötti kapcsolódás lehetőségeivel, családi modelleken, képeken is. A munka inkább az improvizációhoz hasonlít, nincsen előre meghatározott mozgásforma, így jó és rossz mozdulatok sincsenek.
  • Kell-e tudni táncolni? Szükség van-e bármilyen előképzettségre?
Nem kell tudni táncolni, nem kell szépen mozogni. Amellett, hogy a feladatok sokban segítenek a mozgásrepertoár bővítésében, hiszen olyan testrészekre, érzetekre is figyelünk, melyek sokszor újak, nem az a leglényegesebb, hogy külsőleg szemlélve szép mozdulatokat hozzunk létre. Sokkal fontosabb, hogy felismerjük, kinek milyen mozgás esik jól, hogyan érzi jól magát, közelebb kerüljünk a testünk jelzéseihez. Megnézzük mennyire tudunk ráhangolódni mások mozgására, hogyan tudunk együtt mozogni? Használunk kortárs tánctechnikákat és testtudati módszereket, de a legfontosabb az élmény és maga a folyamat, amit együtt átélünk, illetve nagyon fontos, hogy a foglalkozások végén van lehetőség visszajelzéseket adni egymás számára.
A táncterápiához tehát nem kell tudni táncolni, csak nyitottság szükséges az elmozduláshoz, míg óhatatlanul is mindenki jobban és könnyebben megmozdul, örömét leli a mozgásban egy ilyen folyamat után.
  • Mi ebben a terápia?
Ha akarod semmi. Vagyis nevezhetjük ezt gyógyító táncnak is. Itt több dolog hat együtt. A tánc ősidők óta fontos gyógyító eszköz, hiszen a test  mindig velünk van, mindig használhatjuk, visszatérhetünk hozzá. A mozdulat gyógyító hatását már sokan leírták, energiák szabadulnak fel, a tánc átmozgat, megmozgat benned sok mindent. De ez nem minden. Az általunk alkalmazott táncterápiás módszer alkalmas arra is, hogy megjelenítsed, felszínre hozzad a benned szunnyadó problémákat, traumákat, indulatokat. A lényeg az, hogy mindezt nem a szavak oldaláról közelítjük meg, hanem a szó előtti tartomány tudását és emlékeit használjuk a felidézéshez.
Így nem csak arról van szó, hogy “táncolgatunk”, hanem közben nagyon fontos és lényeges állomásokat járunk végig magunkban, kapcsolatainkban, testünkben.
Így van az, hogy ugyanúgy, mint bármely pszichoterápiás folyamat során, felszínre kerülhetnek olyan tartalmak, indulatok, melyek esetleg nem olyan kellemesek, viszont, ha dolgozol velük, rajtuk, ha kifejezhetővé válnak, akkor egy magasabb szinten tudod integrálni őket. Mi ebben nyújtunk segítséget, támogatást. Ne ijesszen el a pszichoterápia kifejezés. Mindenből annyit adsz és annyit mutatsz, annyiról beszélsz, amennyit kedved van. 
DE-. Itt is igaz: Ha többet adsz, többet is kapsz vissza!
A terápiás keretek között a résztvevő átélheti korai szükségleteit és veszteségeit, a terapeuta pedig segít megtartani és organizálni  ezt az élményt. Olyan légkört teremt, melyben a páciens védettebb körülmények között átélheti, megértheti traumáját, és így a korábbinál magasabb szinten közelítheti meg azt.


GYIK Gyakori kérdések és válaszok a Kifejezés és táncterápiával  kapcsolatban

Mondtam...itt a 2. rész : )

  • Mit jelent az, hogy Kifejezés és Táncterápia?
A hangsúly a testi élmények átélésén van, nem választjuk külön a mozgást, a táncot a képi, dramatikus átélést, kifejezést.  Mindegyik az adott személyhez kapcsolódik,de a középpontban a test, a mozgás állnak. A módszer abból indul ki, h minden, ami az egyénhez kapcsolódik, ahogyan az adott egyén kifejezi magát, az megfér egymás mellett, nincs szükség a különböző területek szigorú szétválasztására.
  • Miért épp a tánc? Miért éppen a mozdulatból indul ki a módszer? Mit “tud” a tánc, amit más nem?
Minden organizmus sajátja a mozgás és a legtöbb organizmus magában rejti a gyógyulás, öngyógyítás képességét is. Csoportjainkon igyekszünk kapcsolatba kerülni a belső gyógyító energiákkal, itt különösebb erőlködés nélkül megélhetjük saját elevenségünket. Mi hiszünk abban, hogy mindenki tud táncolni, hiszen a lélegzet vétel is egyfajta tánc, vagy az izmok mozgása. Sajnos nagyon korán, a szocializáció folyamán, vagy különböző táncórákon igyekeznek megtanítani bennünket arra, hogy mi a helyes, ami szép, ami illik. Ez sokszor teljes ellentétben áll azzal, ami valójában jól esik, esne nekünk. De megtanuljuk, mert tanulékonyak vagyunk. Nagyon hamar elfelejtjük a belső tudást, és később csak figyelemmel és irányított feladatok segítségével tudunk vissza találni ehhez az eredendő és jó állapothoz. A csoportfolyamatok során egyre jobban belekerülünk a testünkbe, ismét felfedezhetjük magunkban a “belső táncost”,  és átalakulhatjuk saját test-érzetünk, kapcsolati mintáinkat, a külvilág érzékelését.
  • Miért fontosak a képek? Hol van itt a tánc-terápia?
Az Kifejezés és Táncterápiában nagyon fontos szerepet kapnak a képek, akár belső képek, akár külsővé tett képek ezek.  A képben manifesztálódik a forma, mely így nem illan el és újra felidézhető lesz. A papírlap, egy lehetséges lenyomatot őriz, egy állomást, ahol jártunk, valamit, amit érzünk, melyben felismerhetjük önmagunkat. Egyfajta tükör ez, melynek íve és optikája emlékeztethet arra, amit korábbi éveinkben átéltünk.
  •  Miért nem elég, ha egyszerűen csak beszélünk róla?
Sokszor elég, de nem mindig és nem mindenkinél. Ráadásul sokszor nem is tudjuk megfogalmazni, vagy egyszerűen nem elérhetőek a tartalmak a szavakon keresztül. A képek, mozdulatok segítségével ott érjük el a traumát, ahol az keletkezett, ahova a gyökerei futnak (pl. korai élmények, kapcsolati minták). Képeken, hangokon, mozdulatokon keresztül elérhetjük a szó előtti tartományt és felhozhatjuk onnan azt, mely segítheti a felismerés és a megértés folyamatát. A beszélt nyelv, szimbolikus jelrendszert használ, mely adott fonéma készlettel rendelkezik és meghatározott szintaktikai szabályok szerint építkezik. A szavak világa már feltételezi az absztrakcióra való képességet, hiszen ki kell választanunk azt jelölőt, mely segítségével kifejezhetjük magunkat. Nem közvetlenül, hanem többszörös áttétellel érhetünk el a dologig, a lényegig.


IGEN, szeretnék további információt kapni a Tánctér programjairól, táncterápiáról, gyermek mozgásfejlesztésről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...