Írások

Itt olyan írásokat olvashatsz, melyeket érdekesnek találunk, és/vagy magunk írtunk. Jó böngészést kívánunk! Ha van kapcsolódó jó írásod, küld el bátran, elolvassuk és ha rendben, akkor feltesszük. Előre is köszönjük a honlap és a szakmai anyag gazdagítását.

Test-pszichoterápia:

Dita Judith: Kinaesthetic change in the professional development of Dance Movement Therapy trainees, in Body, Movement and Dance in Psychotherapy: An International Journal for Theory, Research and Practice
http://www.tandfonline.com/loi/tbmd20

Joachim Küchenhoff: Psychologie und Psychopathologie der Intersubjektivität von Körpererfahrung – Psychomotorik am Beispiel mimischer Reziprozität, S C H W E I Z E R A R C H I V F Ü R N E U R O L O G I E U N D P S Y C H I A T R I E 2009;160(8) :334–40 www. s a n p . c h
http://www.scribd.com/doc/198822828/der-Intersubjektivitat-von-Korpererfahrung


Kreativitás:


in: Lénárd K, Tényi T, Simon M.: A korai interszubjektív interakciók a projektív rajzvizsgálat  tükrében. Az anya-gyerek rajzteszt című könyvfejezet (in: Új távlatok a klinikai pszichológiában. szerk.:Kállai J., Kézdi B. Új Mandátum, Budapest, 2003) átdolgozott, rövidített változata.

absztrakt:
A korai szeffejlődési folyamatok és a kreatív alkotó és befogadó folyamatok között kísérlek meg kapcsolatot teremteni. Leginkább Daniel Stern elméletére alapozva a szelf felbukkanásának, formálódásának  folyamatát kapcsolom össze a nonreprezentatív, absztarkt  műalkotások keletkezésének folyamataival. Az egész életünk során aktív  perverbális szelférzetek szerepét vizsgálom a kreativitás szempontjából.


Táncterápia:

Wilfried Gürtler (1999). Integrált tánc- és kifejezésterápia, Pszichoterápia VIII. évf. 1999. március 133-135. o.
 

Trauma:

J. Mitchell: Trauma, felismerés és a nyelv helye. In: Thalassa, 99/2-3
Idézet a cikkből: "A pszichoanalízis tudománya bõvelkedik a trauma különféle meghatározásaiban. Saját definícióm egyszerû lesz: A trauma – legyen fizikai vagy pszichikai természetû – valamely védõréteg olyan mérvû sérülése, hogy az már nem kezelhetõ azokkal a mechanizmusokkal, amelyekkel a fájdalmat és a veszteséget általában kezelni szoktuk. A sérülés annyira súlyos, hogy még ha számítunk is az esemény bekövetkezésére, a hatást akkor sem lehet megjósolni. A szorongásnak mint figyelmeztetõ jelnek ezért nemigen vehetjük hasznát. Egy beteg rokon elhalálozása vagy egy sérült végtag amputálása elõre látható, de ha az esemény traumatikusnak bizonyul, hasztalan az elõrelátás. A trauma nem idejében hasít belénk."

Merényi Márta: Emlékezés és trauma, in Lélekelemzés 2006/2
idézet a cikkből:
"A trauma hatására a megismerési folyamatokban, így az emlékezeti működésben is zavar keletkezhet. Ennek megértését segítik az utóbbi 20 év memóriakutatásának eredményei. Először az emlékezeti működések jellegzetességeiről, és neurobiológiai alapjairól fogok beszélni. Ezután arról, hogy hogyan, és milyen emlékezeti torzítást idéznek elő a traumák. Végül néhány gondolatot szeretnék megosztani arról, hogy a memóriaműködésről való tudásunk hogyan segítheti terápiás munkánkat.
Önazonosságunk, én folytonosságunk záloga emlékezetünk. A traumák hatására a létezés folytonosságának élménye is törik. A múlt, jelen, jövő összekapcsolódása kérdőjeleződik meg. Azaz, az időtengely sérül. (Csuhai, 2003.) "

Rob Baum: Transgenerational trauma andrepetition in the body: The groove of the wound in Body, Movement and Dance inPsychotherapy: An International Journal for Theory, Research and Practice
http://www.tandfonline.com/loi/tbmd20
Published online: 11 Dec 2012.


Művészetterápia:

 Art Therapy With Orphaned Children: Dynamics of Early Relational Trauma and Repetition Compulsion, Ksenia Meshcheryakova a NY, New York
in: Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association
Published online: 13 Jun 2012.http://www.scribd.com/doc/173148846/Art-Therapy-With-Or

Anya-gyerek kapcsolat:

PETER FONAGY - MARY TARGET: A kötődés és a reflektív funkció szerepe a szelf fejlődésében


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...