2012. május 12., szombat

Belső kertek 1.




Egy olyan sorozatot kezdünk, ahol a táncterápiás csoporton résztvevők visszajelzései ihletik az írást.  Először Nono következik. Olvassátok szeretettel.


Két évvel ezelőtt kipróbáltam a táncterápiás csoportot. Ezek a táncterápiás játékok sok mindenben segítettek. Segítettek, hogy még jobban megismerjem önmagam, több önbizalmam legyen, hogy rájöjjek, milyen fontos nekem a mozgás, a tánc. Fontos, mert belevihetem a bennem felgyülemlett feszültséget, bánatot, és ezáltal könnyedebbnek érzem magam. A csoporttagoktól maximális elfogadást, figyelmet, biztatást kaptam. Gyönyörű, felemelő, átütő táncok születtek. Minden óra fantasztikus élményekkel ért véget, és közelebb vitt önmagamhoz. Már alig vártam a következő alkalmat. Életre szóló útravalót kaptam a végén a lányoktól. Köszönöm.
Egy alkotótáborban aztán a gyerekeimmel is részt vettem. Itt táncoltunk, festettünk, rajzoltunk, doboltunk, meséltünk. A két nagyobbik gyerekem csodálatos tűzmadár és tűztündér táncot lejtett a tábor végén.” (Nono)

Ebben a visszajelzésben nagyon pontos utalás van arra, mi is történik valójában. A női csoporton létrejön egy tér, egy közösség, melynek kereteit a csoportvezetők adják meg, de nagyon sok múlik azon, hogy kik lépnek be ebbe a térbe és mit raknak bele. Nincs elmozdulás belefektetett munka nélkül. 

Mi nők vagyunk jelen, készen arra, hogy elfogadjuk, támogassuk egymást nőiségünkben, emberségünkben. Régebben, pl. a fonóban, ezek a tapasztalatok spontán kicserélődhettek, tovább szövögethették őket, bele az évszázados tapasztalat szőtteseibe. Ma azonban híján vagyunk ennek a tapasztalatcserének. Miközben mindenki magában hordozza a női bölcsességet, csak sokszor hozzáférhetetlenné válik mindez, túl sok a gaz, ami elvonja a figyelmet. Sokévnyi tapasztalat, tudás gyűjtőhelye egy ilyen csoport. Alkalmaink bensőséges légkörben telnek, tapasztalataink szerint a közös érdeklődés és közös sors nyitottá teszi a résztvevőket egymás érzéseire, történéseire.
Mindenkinek vannak elhanyagoltabb, virágzóbb és felfedezésre váró részei belső kertjében, melyeket szemügyre vesszünk és igyekszünk gazdagságukból, hiányaikból, a hervadásból és virágzásból egyaránt tanulni. A kreativitás öröme, az önfelfedezés tere új utakat nyithat meg, új élményeket kínál, ahogyan még nem láttuk magunkat. A Kutatáshoz a művészetterápia komplex eszköztárát használjuk: rajzolást, festést, drámát, mozgást, táncot…





Amikor valaki átéli a saját magában rejlő alkotó lehetőségeket és forrásokat, sokszor közvetítővé válik saját családja, szerettei számára is.  Ha mint anya, megéli, átéli teste rezdüléseit és az alkotó energiák áramlását, gyakran új csatornákat nyit meg gyermekeinél is. Ami az anya számára „jelen” van és átélhető, az a gyermekei számára is könnyebben hozzáférhető. Egyszerűen hozzásegítheti őket az alkotó források megtalálásához, illetve keresni fogja azokat a lehetőségeket, ahol azok megnyilvánulhatnak. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...