2014. március 2., vasárnap

Mi is az a kifejezés és tánctterápia?





Mi köze van az alkotásnak a terápiához?
Mitől gyógyíthat a rajz, játék, tánc?


Sokan nehezen tudják elképzelni, hogyan segítheti a gyógyulást a rajzolás, festés, táncolás, mozgás és a játék, pedig a művészetterápia olyan szelíd gyógymód, mely bizonyítottan nagyon hatékony tud lenni gyermekek és felnőttek esetében is.  Sok téves elképzelés is él a művészetterápia lényegével kapcsolatban, Pl. sokan azt hiszik, hogy a művészetterápia száműzi a beszédet, pedig sokkal inkább arról van szó, hogy a beszéden kívül más, non-verbális kifejezésmódokat is alkalmaz a terápiás folyamatban.

A módszer alkalmas arra, hogy megjelenítsük, felszínre hozzuk a mélyben szunnyadó problémákat, indulatokat, örömöket. A lényeg az, hogy nem a szavak oldaláról közelítünk, hanem a szó előtti tartomány tudását és emlékeit használjuk a felidézéshez, vagyis a képeket és a mozgást, táncot attól függően, hogy a páciens mire nyitott. A feldolgozás folyamatában azonban fontos szerepe lehet a beszédnek is!

Alkotás és élet?
Életünk is egyfajta alkotás, így az alkotáshoz való viszonyunkban tükröződik mindaz, ahogyan létezünk. Az alkotásban is szükség van improvizációs készségre, döntésekre, ötletekre, keretekre. Ahogy gyakorlatot szerzünk felmerülő művészeti/alkotó problémák kezelésében, ezt a tapasztalatot a valós életbe is magunkkal visszük, a felmerülő nehézségeket is elkezdjük rugalmasabban kezelni. Az alkotásba bele lehet feledkezni, rá lehet hangolódni arra, ahogy teremtünk valamit.

A kapcsolat fontos!
A művészetterápia egyik legfontosabb hatótényezője, ugyanúgy, mint bármely más pszichoterápiák esetében, a páciens-terapeuta között kialakuló kapcsolat. Ez a kapcsolat folyamatosan alakul, változik a terápiás folyamat során.

A terápiás kapcsolatban az élmények megtarthatóak és kifejezhetőek lesznek. 

info@tancter.hu

foly: http://www.tancter.hu/p/mi-az-muveszetterapia.html


Kulcsszavak: művészetterápia, önismeret, én-erő, alkotás, kreativitás, gyermekterápia, alkotóerők

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...