2014. december 3., szerda

Táncterápia ilyen és olyan, mi melyik módszert alkalmazzuk?
A Mozgás- és Táncterápiáról


 

# 1 

Több mozgás- és táncterápiás irányzat létezik. Magyarországon jelenleg az Integrált Kifejezés és Táncterápia (IKT) és a pszichodinamikus mozgás –és, táncterápia (PMT) módszere a legismertebb, a világban létezik azonban sok más, kifejezés és táncterápiás, testpszichoterápiás irányzat. Amerikában az alkotással és kifejezéssel dolgozó terápiás formákat összefoglaló néven pl. kreatív terápiáknak nevezik. Fontos megemlíteni a testpszichoterápiás módszereket is, hiszen itt is a nagyon lényeges a testtel és testi érzetekkel folyó munka. Magyarországon jelenleg szomatopszichoterápia néven ismertek.


#2
A Tánctér egy olyan terápiás módszert alkalmaz, amely testtudati gyakorlatokat, az improvizált mozgást és a táncban, képben rejlő gyógyító lehetőségeket összekapcsolja a pszichoanalitikus csoportterápia eszközeivel.  

#3

Abból indulunk ki, hogy minden, ami az egyénhez kapcsolódik, ahogyan valaki kifejezi magát, az a terápiás folyamat része, nincs szükség a különböző területek szigorú szétválasztására.  A hangsúly a testi élmények átélésén van, de a kifejezés, átélés történhet képben, rajzban, dramatikus formában is. Figyelünk a pszichodinamikus történésekre (ahogy a PMT-ben illetve bármely más csoportpszichoterápiás módszerben), de nagyon lényegesnek tartjuk a kifejezés más egyéb lehetőségeit is. 


# 4
A módszer alkalmas arra, hogy megjelenítsük, felszínre hozzuk a mélyben szunnyadó problémákat, indulatokat, örömöket. A lényeg az, hogy nem a szavak oldaláról közelítünk, hanem a szó előtti tartomány tudását és emlékeit használjuk a felidézéshez, vagyis a képeket és a mozgást, táncot attól függően, hogy a páciens mire nyitott. A feldolgozás folyamatában azonban fontos szerepe lehet a beszédnek is!
                                  

# 5

Életünk is egyfajta alkotás, így az alkotáshoz való viszonyunkban tükröződik mindaz, ahogyan létezünk. 

Az alkotásban is szükség van improvizációs készségre, döntésekre, ötletekre, keretekre. Ahogy gyakorlatot szerzünk felmerülő művészeti/alkotó problémák kezelésében, ezt a tapasztalatot a valós életbe is magunkkal visszük, a felmerülő nehézségeket is elkezdjük rugalmasabban kezelni. Az alkotásba bele lehet feledkezni, rá lehet hangolódni arra, ahogy teremtünk valamit.

# 6

A képi kifejezés azért lényeges, mivel a történéseket konkrét lenyomatokban őrzi, segít a felidézésben és az emlékezésben, ill. segítségével hidat teremthetünk a sokszor nehezen megfogalmazható testi élmények és verbális kifejezés között.

Módszerünkről elmondhatjuk, hogy a kifejezés-terápiás irányzathoz tartozik, dinamikusan fejlődik, változik, integrálja a kortárs pszichoterápiás és kifejezés és táncterápiás elméleteket. Jelenleg sokat dolgozunk azon, hogy megfelelő elméleti keretbe helyezzük a művészetterápiát, ezen belül pedig a képpel és mozgással is dolgozó terápiás irányzatot. 

#7

Mindehhez felhasználjuk a modern pszichoanalitikus- és szelfpszichológiai elméleteket, a kognitív idegtudományok, kötődés-, és csecsemőkutatások eredményeit, a kortárstánc, és testtudati irányzatok tudását és olyan módszerek bevonását is, mint pl. a mindfullness.

ÉRDEKEL? KIPRÓBÁLNÁD?

Egyénileg, vagy csoportban?
https://docs.google.com/forms/d/1pzIQvoEWnqgKwcQrZaIOgWrUYgW7LrebBPz-CQJ5rTA/viewform?formkey=dGdQQ1VnNGFGRHByUm1INjk2X2dEUUE6MQ#gid=0so-kert-kostolo.html

                                                     emailben: info@tancter.hu

Mi is az a Belső kert csoport?


http://www.tancter.hu/2014/08/belso-kert-integralt-kifejezes-es.html

                                          

 

Nem szeretnél csoportba járni?

Akkor Neked az egyéni terápiát ajánljuk!

info@tancter.hu

 


 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...