2016. október 17., hétfő

Képzőművészet- terápiás tipp 1. -Érzelmi térkép rajzolás

     

   Művészetterápia

Egy képzőművészet-terápiás csoportnál is fontos a bemelegítés, ráhangolódás. 1. Bemelegítésnél kezdhetünk valamilyen mozgásos játékkal, ez segít a gátlások oldásában, ahogy mozog a test, oldódik a feszültség is. Kezdhetünk úgy, hogy  a csoporttagok a kezüket és az ujjaikat is mozgatják "táncoltatják", minta  írnának vele a levegőbe, ahogy jól esik. Ha úgy érezzük, ezt nagyon furcsának találják, megkérhetjük őket arra is, hogy a saját nevüket írják először a levegőbe. Utána jöhet a szabad improvizáció. Mindehhez természetesen inspiráló zenét adunk.


2. A bemelegítést folytathatjuk firkálással, a csoporttagok vegyenek a kezükbe két tetszőleges színű ceruzát, vagy zsírkrétát. Fel lehet hívni arra is a figyelmet, hogy a zsírkréta taszítani fogja a festéket, ezért különleges hatás érhető el vele a későbbiekben. Határozzuk meg az időt, hogy meddig tartson a szabad firkálás (pl. 5-10perc). Biztassuk a résztvevőket, hogy nem kell figyelni a papírlapot, egyszerűen csak hagyják, hogy vándoroljon a rajzeszköz a lapon, belső érzéseiknek megfelelően. Nem kell értékelni közben. Nem kell gondolkozni. Akár be is csukhatják a szemüket, de ebben az esetben érdemes rögzíteni a papírt. 

3. Ha befejezték a firkát, akkor a  feladat 3. szakaszában vegyék szemügyre a papírlapot és szabadon egészítsék ki a saját belső érzéseik szerint. Keressék meg a bennük meglévő érzéseknek a helyét. A firka tehát csak egy vázlat, alaprajza az érzéseknek.( Ezt a feladatot is lehet úgy alakítani, hogy a csoportvezető adja meg az érzéseket: pl. bánat, szomorúság, öröm, jókedv) Ez a feladat nagyon egyszerű, de jó kiindulási alap és a későbbiekben tetszőlegesen bővíthető, alakítható. Ha készen vannak, adjanak címet a képüknek.

4. A feladatot követheti megbeszélés, visszajelzés a saját rajzról, illetve reflektálás a csoporttagok rajzaira. Ez a fázis sokszor nagy kihívást jelent a csoportvezető számára, ügyesen kell facilitáni a megosztást, hogy ne legyen túl megerőltető, de mégis elhangozzanak a legfontosabb dolgok. Így összességében a csoport megérezheti saját erejét és erőforrásait. Az érzések megjelenítése sok információval bír, mint  a csoportvezetők, mind a résztvevők számára.


https://docs.google.com/forms/d/1pzIQvoEWnqgKwcQrZaIOgWrUYgW7LrebBPz-CQJ5rTA/viewform?formkey=dGdQQ1VnNGFGRHByUm1INjk2X2dEUUE6MQ#gid=0so-kert-kostolo.htmlNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...