2016. október 17., hétfő

Képzőművészet- terápiás tipp 1. -Érzelmi térkép rajzolás

     

   Érezelem térkép

Érzelmi helyzet jelentés 

  

A gyakorlatot lehet egyedül, vagy csoportban is végezni.
Ha még sosem végeztél hasonló feladatot, akkor fontos lehet a bemelegítés, ráhangolódás. Amikor osztályon dolgozom, olyan paciensekkel, akikről tudom, hogy 3 hónapig folyamatosan fognak hozzám csoportba járni, akkor általában kihagyom a ráhangolódást, mert idővel úgyis ráhangolódnak és akkor fontosabbnak tartom, hogy azt a  saját ütemükben tegyék.


 1. Bemelegítésnél kezdhetünk valamilyen mozgásos játékkal, ez segít a gátlások oldásában, ahogy mozog a test, oldódik a feszültség is. Kezdhetünk úgy, hogy  átmozgatjuk a kezünket és az ujjainkat, mintha "táncoltatnánk", vagy  írnánk velük a levegőbe, ahogy jól esik. Ha úgy érezzük, hogy ez nagyon furcsa, akkor akár megkérhetjük őket arra is, hogy a saját nevüket írják először a levegőbe. Utána jöhet a szabad improvizáció. Mindehhez természetesen inspiráló zenét is adhatunk. (Kórházi csoportban mi nem adunk zenét, de ott a művészetterápia egy sokkal komlpexebb folyamat része)


2. A bemelegítést folytathatjuk firkálással, vegyünk a kezünkbe két tetszőleges színű ceruzát, vagy zsírkrétát.  Határozzuk meg az időt, hogy meddig tartson a szabad firkálás (pl. 5-10perc). Nem kell figyelni a papírlapot, egyszerűen csak hagyjuk, hogy vándoroljon a rajzeszköz a lapon, belső érzéseiknek megfelelően. Nem kell értékelni közben. Nincs jó és rossz megoldás. Akár be is csukhatjuk a szemünket, de ebben az esetben érdemes rögzíteni a papírt. 

3. Ha befejezték a firkát, akkor tekintsük a firkát egy kiindulási alapnak, mint egy térkép vázlatot,  majd keressük meg a bennük lévő érzések a helyét és írjuk is oda a lapra, ahova leginkább odavalónak érezzük. A firka tehát csak egy vázlat, alaprajza az érzéseknek. Ezután válasszunk ki egy érzést a lapról, ami most a legjobban érdekel minket. Lehet az bármelyik érzés, karikázzuk is be. Utána egészítsük ki a lapot, a firkát a kiválasztott érzésnek megfelelően. Azt is felajánlhatjuk, hogy ne a firka oldalon, hanem a másik oldalon készítsék el a képet. 
Ez a feladat nagyon egyszerű, de jó kiindulási alap és a későbbiekben tetszőlegesen bővíthető, alakítható. Ha készen vannak, adjanak címet a képüknek.

4. A feladatot követheti megbeszélés, visszajelzés a saját rajzról, illetve reflektálás a csoporttagok rajzaira, ha csoportban alkottunk.  Az érzések megjelenítése sok információval bír, de nem csak az elkészült kép érdekes, hanem az egész folyamat.
Kérdések: Milyen volt a firkálás folyamat?
Mennyire volt nehéz érzéseket találni a firkában?
Milyen volt kiválasztani azt az egy érzést? Mi segített? Mi gátolt?
Milyen most ránézni a képre? Van-e valami meglepő a képen? Mit mond a cím?
Bármi ami szabadon előjön.


https://docs.google.com/forms/d/1pzIQvoEWnqgKwcQrZaIOgWrUYgW7LrebBPz-CQJ5rTA/viewform?formkey=dGdQQ1VnNGFGRHByUm1INjk2X2dEUUE6MQ#gid=0so-kert-kostolo.htmlNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...