2017. március 16., csütörtök

Művészet nem luxus, hanem alapvető szükséglet

Művészeti oktatás nem luxus, hanem alapvető szükséglet - kutatási eredmények


8 kutatási eredmény, mely a művészet és alkotás pozitív hatásait igazolja

Egy amerikai kutatás,  Cultural Learning Alliance kutatási eredményei bizonyították, hogy a művészeti oktatás nem luxus, hanem alapvető szükséglet. A kutatás elsősorban azt vizsgálja, milyen hatással van az alkotó tevékenység a kognitív képességekre, viselkedésre, szociális készségekre. A gyermek számára ez jelenti a lélegzethez jutást, a motivációt, amiért reggel örömmel ugrik ki az ágyból és megy iskolába. 

Ez azonban természetesen nem csupán a gyerekekre érvényes.
Egyes modern munkahelyek, mint a Jooble, is kezdik felismerni, hogy az alkotás és hasonló szabadidős tevékenységek jótékonyan hatnak az alkalmazottak kedélyére, segítik, hogy munkatársik motiváltabban dolgozzanak. Mivel az alkotás és a mozgás segítik a stressz oldását, javítja a munkahelyi légkört és kedvezően hat a munkahelyi kultúrára, a munkáltatók is sokat profitálhatnak mindebből.  

A művészet  hatása a Cultural Learning Alliance, Key Research Findings: the value of cultural learning, 2017 alapján a következők:


 1. - Strukturált művészeti tevékenységen való részvétel 17%-al javíthatja a kognitív képességeket.

2. - A művészet és a kultúra javítja a tanulási teljesítményt is pl. matematikából és angolból jobb teljesítményt értek el a gyerekek.

3. - A művészet és kultúra oktatása fejleszti a szociális készségeket és pozitívan hat a viselkedésre, ezért összességében segít jobb iskolai teljesítményben.

4. - Azok a tanulók, akik alacsony jövedelmű családokból kerülnek ki és részt vesznek a művészeti tevékenységekben, háromszor akkora eséllyel fognak később diplomát szerezni.

5. - Az alacsony jövedelmű családokból érkező diákok, akik részt vesznek művészeti oktatásban, nagyobb valószínüséggel vállalnak önkéntes munkát és 20% -kal nagyobb valószínűséggel mennek el szavazni, tehát nő a közösségi felelősségvállalásuk.

6. - A fiatal elkövetők, akik részt vesznek a művészeti tevékenységben18% -kal kisebb eséllyel esnek vissza.

7. - A gyerekek, akik akik a korai éveikben részt vesznek a művészeti tevékenységben 9 éves korukra jobban olvasnak és a számolnak, mint társaik.

8.- Azok, a személyek,  akik részt vesznek a művészeti tevékenységben  38% -kal nagyobb valószínűséggel számolnak be jó egészség állapotról.

A kutatási eredményei teljes egészében itt olvashatóak:
www.culturallearningalliance.org.uk/evidence




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...