2018. január 20., szombat

6 módszer a szorongás oldására a művészetterápia segítségével

szorongás oldás

Mindannyian átélünk szorongást, csak különböző mértékben. A szorongás lehet mindennapjaink része, de az is lehet, hogy csak bizonyos "nehéz" helyzetekben bukkan föl. Minden esetben jól jön, ha rendelkezünk olyan megküzdési stratégiával, mely segíti a szorongás oldását, ill. a nehéz érzések kifejezését.



A művészetterápia nem az egyedüli, de egy lehetséges eszköz a szorongás oldására.

"Kutatások szerint az érzelmek kreatív kifejezésének képessége fordítottan arányos a pszichoszomatikus zavarok kialakulására való hajlammal."1

Az érzések elnyomása táplálja a szorongást, az önkifejezés és önszeretet csillapítja a szorongást.

A szorongás sokszor az elme által generált "fedő" érzés, mely arra szolgál, hogy eltakarja a mélyben levő nehéz érzéseket, melyekkel félünk szembenézni. A szorongás mögött bújnak meg azok a rejtett belső konfliktusok, amelyek érzelmi fájdalmunkat generálják.

A szorongás sokszor egyfajta ellenállás,  félelem, hogy kifejezzük, vagy akár magunknak is beismerjük saját nehéz érzéseinket. 

Ezért bár érdemes lazító és légzéstechnikákat elsajátítani, ha nagyon szoronguk, mivel az akuálisan fellépő testi tünetekben segíthetnek nekünk. Igazi eredményt viszont sokszor csak akkor érhetünk el, ha a szorongás mögé nézünk és megkeressük azon érzéseinket, melyek okozzák őket.

Az is lehetséges, hogy olyan mélyen elnyomott érzéseink  pl. félelem, harag, szomorúság adnak hírt magukról, melyek tulajdonképpen a múltban gyökereznek, régebben történt valami olyasmi, amit nem akartunk átélni, mert annyira fájdalmasnak tűnt.  


6 Módszer a szorongás oldására


1. Ismerjük meg érzéseinket!
Ez furán hangozhat, hiszen sokan azt gondolják, pontosan tudják, mi zajlik bennük. Mégis előfordulhat, hogy idősebbek vagyunk, de mégsem tudjuk megnevezni egészen pontosan érzéseinket. Mi is zajlik bennünk? Dühösek vagyunk, vagy bűntudatunk van? Kire haragszunk és miért? Különösen krízishelyzetben, vagy az élet fordulópontjain kerülnek elő jobban ezek a kérdések. 

2. Vállaljuk önmagunkat, az érzéseinket!
Vállaljuk azokat az érzéseinket is, melyek nem illeszkednek  a társadalom, családunk  elvárásaihoz. Ha szorongást tapasztalunk, elkezdhetjük keresni azokat az érzéseket, vágyakat, melyek az ún. "felettes én" elvárásaihoz igazodnak. mit szeretnénk mi valójában és mit sujkol a világ, vagy esetleg a szüleink? 

3. Adjunk engedélyt önmagunknak és tanuljuk meg kifejezni érzéseinket! Pszichénk rejtettebb, sokszor elnyomott, elutasított tartalmait is megéri megismerni és kifejezni. Mindebben nagy segítséget jelenthet érzelmeink kreatív kifejezése, melyre a művészetterápia is egy lehetséges módszer.

3. Adjunk formát a tartalomnak! Kiírhatjuk, kitáncolhatjuk, kifesthetjük magunkból érzéseinket. A művészetterápia segítséget nyújthat abban, hogy megtanuljuk érzelmi fájdalmunknak formát adni, azt kreatív módon kifejezni.  Sokszor a képek mellett a kreatív írás is segítséget jelenthet.  Az írás a bal oldali agyi funkciókat serkenti munkára, a képek létrehozása pedig a jobb oldali agyféltekét, az intuíciót és a szimbólumok világát vonja be a kifejezés folyamatába.
A spontán írás és művészi kifejezés segíti az érzelemkifejezést, sőt lehet a  szorongás oldásának katartikus formája. Felfedheti a gondolkodás azon mintáit is, amelyek újrateremtik a szorongást. Mindehhez jól kapcsolódik az artjournaling, vagy kreatív naplózás technikája.

4. Gyakoroljuk a Jelenben levést. Az alkotás kicsit olyan, mint a meditáció,  vagy a mindfulness. Segít a jelenben lenni, mely önmagában oldja a szorongást. A kreatív tevékenységbe bele tudunk merülni, segíti, hogy elcsendesedjünk, figyelmünket összpontosítsuk. Létrejön egy belső tér, ahol új megoldások "bukkanhatnak" föl. Átélhetjük, hogy nem kell megfelelni semminek, illetve találkozhatunk saját eredetiségünkkel is.


5. Keressünk egy önfejlesztő, vagy terápiás csoportot! Csoportban alkotva átélhetjük a csoport megtartó erejét, azt is, hogy problémánkkal nem vagyunk egyedül, illetve hogy lényünk kapcsolódik a spirituális intelligenciához, melyből mindannyian erőt meríthetünk. Terápiás csoportban sok információhoz juthatunk a csoporttagok és a terapeuta visszajelzéseiből is, segíthet, hogy jobban megismerjük magunkat és alapvető pszichés működési mintázatainkat. Mindez segíthet a szorongás oldásában és a depresszió leküzdésében. 


6. Hozzuk létre saját színezőnket
Napjainkban igen elterjedtek a színező könyvek, biztosan mindenki találkozott már velük.
Mi azonban hiszünk abban, hogy mindenkinek van saját színezője, saját vonala, formája, ami egyszeri és megismételhetetlen. Jobban hiszünk az önkifejezés erejében és a minden emberben meglévő alkotó erőben. Az önkifejezés nem csupán mindfull állapothoz, hanem izgalmas, akár katartikus, öngyógyító élményekhez is segíthet minket.



Hogy melyik technikát választjuk az rajtunk áll. Van, akinek a mindfulness való,  más könnyebben le tudja csendesíteni magát, ha valamilyen aktív tevékenységbe feledkezik. Megint más akkor tud megnyugodni, ha kifejezi érzéseit és támogatást kap mástól, vagy másoktól. Természetesen a természetben való kirándulás és a sport, az aktív testmozgás is sokat tud lendíteni állapotunkon.

Legjobb talán, ha többet is kipróbálunk, de az is fontos, hogy a próba ne pár napig tartson, mert pár nap alatt nem lehet lényeges eredményt elérni.

Sokszor bizony több módszer együttes alkalmazása hoz sikert.


Szeretnél még több tippet?
Töltsd le ingyenes alkotós művészetterápiás ebookunkat!
Katt a képre!




Források:

1. Kőváry Zoltán: Pszichológiai érdekességek a kreativitásról
http://upszi.hu/cikk/pszichologiai_erdekessegek_a_kreativitasrol
Berry D.S. · Pennebaker J.W. : Nonverbal and Verbal Emotional Expression and Health
https://www.karger.com/Article/Abstract/288640

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...