2018. március 21., szerda

Művészetterápiával a depresszió ellen

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a művészetterápia segít a depresszió legyőzésében, elősegíti a páciensek visszatérését a munkaerőpiacra
Már a Huffington Post is ír a művészetterápia kedvező hatásáról, szóval akkor most már illik komolyan venni :) Természetesen nem csak ezért, de ezért is...  A Huffington Post-nak összesen 162 millió oldal látogatottsága volt 2018 februárjában, ami egy őrült nagy szám! Tehát, ha számukra is érdekes már ez a tudományterület, akkor lassan-lassan talán teret is hódít magának. Ez a bejegyzés szinte egy az egyben a Huffington Post cikkének fordítása. 

Újabb Vizsgálat bizonyítja, hogy a művészetterápia segít a súlyos depresszió legyőzésében, többek között elősegíti a páciensek visszatérését a munkaerőpiacra.
A Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémia által végzett kutatás során 43 súlyos vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő beteg vett részt művészetterápiás csoporton. A kontroll csoportban 36  depressziós személy volt.
A terápiás foglalkozásokon a következőhöz hasonló instrukciók hangzottak el: "Készítsen  egy képet arról, hogyan érzi magát a mai napon".
10 művészeti terápiás foglalkozás után a súlyos vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő betegek javulást mutattak.

A kutatás kezdetén, a résztvevők többségét annyira érintette depressziója, hogy nem tudtak dolgozni.
Az egyéni művészetterápia pszichiátrián, vagy alapellátásban zajlott és képzett terapeuta vezette.
Minden alkalom egy rövid tájékoztatóval és egy relaxációs gyakorlattal kezdődött. Ezt követően a résztvevők elkészítették alkotásaikat, melyekhez főleg krétát és vízfestéket használtak.

"Az anyagok egyszerűek voltak, segítették, hogy a résztvevők szabadon firkáljanak, vagy tetszés szerint kifejezzék magukat.  Majd a képről és esetleges jelentéséről beszélgettek a terapeutával.

10 óra művészetterápiás alkalom után a betegek átlagosan közel öt lépéssel javultak a depresszióra használt besorolási skálán.

Blomdah elmondta, hogy ez egy nagy ugrás, amely "figyelemre méltó" változást jelent a mindennapi életben, sőt, sokszor azt is jelenti, hogy a beteg visszatérhet a munkába.

Csökkent a páciensek szorongás szintje, javult az alvás minőségük, kezdeményezőbbekké váltak. A kontrollcsoportnál nem volt mérhető ilyen határozott változás.

"A különböző témák  megfestése és a terapeutával való megbeszélése elősegítette az önreflexiót és a tudattalan tartalmak felszínre hozását.”

Bár Blomdahl tanulmánya felnőttekre vonatkozik, Mary-Rose Brady, a Britt Művészetterapeuták elnöke elmondta, hogy a művészetterápia különösen hasznos lehet a mentális betegségekkel küzdő gyermekek számára is.

"Tudjuk, hogy azok a gyerekek, akik nem tudják megnevezni nehéz érzéseiket, vagy nem értik őket, nagyobb valószínűséggel fogják cselekvésbe fordítani azokat. A művészetterápia megkönnyebbülést okoz a számukra,  hiszen indulataikat érzéseiket szimbólikus formában kifejezhetik, nem csupán dühkitörés, vagy valamilyen testi tünet formájában.

"A művészeti anyagok lehetővé teszik a gyermekek részére, hogy zavaros, nehezen megnevezhető érzéseiknek formát adhassanak, majd összefüggéseket fedezzenek föl a gondolatok, érzések és a viselkedés között.

A legfrissebb eredmények birtokában Blomdahl reméli, hogy a művészetterápiát a jövőben szélesebb körben fogják alkalmazni az egészségügyben.forrás: https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/art-therapy-has-clear-effect-on-severe-depression-research-finds_uk_5a0182abe4b066c2c039ee66


ÉRDEKEL MŰVÉSZETTERÁPIA?
SZERETNÉD KIPRÓBÁLNI


Gyere el a következő művészetterápiás csoportunkra!Inkább otthon alkotnál?
Töltsd le ajándék 20 művészetterápiás ajándék tippünket!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...