2018. március 21., szerda

Művészetterápiával a depresszió ellen

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a művészetterápia segít a depresszió legyőzésében és elősegíti a páciensek visszatérését a munkaerőpiacra












Már a Huffington Post is ír a művészetterápia kedvező hatásáról, szóval akkor most már illik komolyan venni :) Természetesen nem csak ezért, de ezért is...  Tehát, ha számukra is érdekes már ez a tudományterület, akkor lassan-lassan talán teret is hódít magának. 

A Huufington Post szeirin újabb vizsgálat bizonyítja, hogy a művészetterápia segít a súlyos depresszió legyőzésében, többek között elősegíti a páciensek visszatérését a munkaerőpiacra.
A Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémia által végzett kutatás során 43 súlyos vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő beteg vett részt művészetterápiás csoporton. A kontroll csoportban 36  depressziós személy volt.
A terápiás foglalkozásokon a következőhöz hasonló instrukciók hangzottak el: "Készítsen  egy képet arról, hogyan érzi magát a mai napon".
10 művészeti terápiás foglalkozás után a súlyos vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő betegek is javulást mutattak.

A kutatás kezdetén, a résztvevők többség életvitelét annyira érintette a depresszió, hogy képtelenek voltak bemenni dolgozni.
Az egyéni művészetterápia pszichiátrián, vagy alapellátásban zajlott és képzett terapeuta vezette.
Minden alkalom egy rövid tájékoztatóval és egy relaxációs gyakorlattal indult. Ezt követően a résztvevők elkészítették alkotásaikat, melyekhez főleg krétát és vízfestéket használtak.

"Az anyagok egyszerűek voltak, a művészetterapeuták abban segítették a résztvevőket, hogy szabadon firkáljanak, vagy tetszés szerint kifejezzék magukat.  Majd a képről és esetleges jelentéséről szóló beszélgetés következett"

10 óra művészetterápiás alkalom után a betegek átlagosan közel öt lépéssel javultak a depresszióra használt besorolási skálán.

Blomdah elmondta, hogy ez egy nagy ugrás, amely "figyelemre méltó" változást jelent a mindennapi életben, sőt, sokszor azt is jelenti, hogy a beteg visszatérését segíti a munkaerőpiacra.

Csökkent a páciensek szorongás szintje, javult az alvás minőségük, kezdeményezőbbekké váltak. A kontrollcsoportnál nem volt mérhető ilyen határozott változás.

"A különböző témák  megfestése és a terapeutával való megbeszélése elősegítette az önreflexiót és a tudattalan tartalmak felszínre hozását.”

Bár Blomdahl tanulmánya felnőttekre vonatkozik, Mary-Rose Brady, a Britt Művészetterapeuták elnöke elmondta, hogy a művészetterápia különösen hasznos lehet a mentális betegségekkel küzdő gyermekek számára is.

"Tudjuk, hogy azok a gyerekek, akik nem tudják megnevezni nehéz érzéseiket, vagy nem értik őket, nagyobb valószínűséggel fogják cselekvésbe fordítani azokat. A művészetterápia megkönnyebbülést okoz a számukra,  hiszen indulataikat érzéseiket szimbólikus formában kifejezhetik, nem csupán dühkitörés, vagy valamilyen testi tünet formájában."

"A művészeti anyagok lehetővé teszik a gyermekek részére, hogy zavaros, nehezen megnevezhető érzéseiknek formát adhassanak, majd összefüggéseket fedezzenek föl a gondolatok, érzések és a viselkedés között.

A legfrissebb eredmények birtokában Blomdahl reméli, hogy a művészetterápiát a jövőben szélesebb körben fogják alkalmazni az egészségügyben.



forrás: https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/art-therapy-has-clear-effect-on-severe-depression-research-finds_uk_5a0182abe4b066c2c039ee66


ÉRDEKEL MŰVÉSZETTERÁPIA?
SZERETNÉD KIPRÓBÁLNI


Gyere el a következő művészetterápiás csoportunkra!Inkább otthon alkotnál?
Töltsd le ajándék 20 művészetterápiás ajándék tippünket!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...