2013. május 22., szerda

Egyéni művészetterápia gyerekeknek, felnőtteknek     


Egyéni művészetterápia gyermekeknek (4-től 14 éves korig):


Minden gyermek és család életében előfordulnak nehezebb életszakaszok, élethelyzetek, amikor jól jön egy szakember segítsége. Ilyen lehet az anyától való elválás közösségbe kerüléskor, kistestvér érkezése, szülők válása, valamilyen trauma, iskolakezdés, tanulási problémák, esetleg betegség felbukkanása a családban, vagy bármely olyan tényező, mely megzavarja a gyermek lelkivilágát. Sokszor már az is segít és javít a helyzeten, hogy a szülők beismerik, felismerik a problémát és elkezdenek foglalkozni vele.

Mivel a gyermek még nem tud beszámolni az őt érő nehézségekről, sokszor testi tünetek (bepisilés, fejfájás, rémálmok) formájában adja hírül a külvilágnak, hogy valami nincs rendben, valami túl sok, vagy túl kevés a számára. Ha úgy érzi, nehéz a problémákkal egyedül megbirkóznia, forduljon hozzám bizalommal!
A következő gyermeket érintő problémákkal fordulhatnak hozzám:
  • bepisilés vagy széklettartási problémák
  • szorongás és hangulati zavarok, gátlásosság
  • beszédalkotás nehézségei, pl. szelektív mutizmus (a gyermek nem szólal meg pl. felnőttek jelenlétében)
  • éjszakai felriadás, rémálmok
  • körömrágás
  • önbizalom hiány, önértékelési problémák
  • beilleszkedési nehézségek
  • válás, veszteségek feldolgozása

Kapcsolatfelvételhez kattintson ide!


Egyéni művészetterápia felnőtteknek:

Bárkivel előfordulhat, hogy olyan élet-helyzetbe, szituációba kerül, amikor nem látja a kiutat, megoldást. Vannak helyzetek, amikor nem elég a barátaink, családtagjaink támogatása, szükségünk van egy kívülálló, elfogulatlan, objektív személyre, aki figyelmet, támogatást és biztonságos kereteket nyújt, akivel megoszthatjuk problémáinkat, illetve együtt kereshetjük a megoldás felé vezető utat.
Miért épp a kifejezés-, és táncterápia?
#1
A mozgás a legalapvetőbb és legkorábbi módja a kapcsolatteremtésnek, egyáltalán az életnek. Mozgásban és testben nagyon sok információ raktározódik, nagyon nagy jelentőséggel bír, amit mi sem mutat jobban, minthogy a legtöbb tünet, amivel a gyermek (vagy felnőtt) a terápiába érkezik, szintén testben nyilvánul meg. 

# 2
A vizuális és/vagy mozgásos kifejezés sokat segítenek abban, hogy a problémát egy másik, addig ismeretlen szemszögből is megragadjuk, kibontsuk, megdolgozzuk.
# 3
A terápiás kapcsolat lehetőséget ad arra, hogy új élményeket, tapasztalatokat gyűjtsünk önmagunkról, kapcsolati mintáinkról.
# 4
A művészetterápia előnye, hogy a megtett utat konkrét lenyomatok őrzik, így a tartalom a későbbiekben is visszaidézhető lesz.
# 5
A nonverbális pszichoterápiák jól alkalmazhatóak pl. a gyerekekkel való munkában, vagy olyan lelki sérülések esetén, melyek koraiak és/vagy szavakban nehezen megfogalmazhatóak, esetleg „túlbeszéltek”.
# 6
A terápiás munka következményeként javul, szabadabbá, teherbíróbbá, érettebbé válhat a páciens viszonya önmagával és élete fontos szereplőivel.

A művészetterápia célja:
Cél a saját kérdések, válaszok megtalálása, a tünetek hátterében álló, a tudatosság számára nehezen hozzáférhető, rejtett lelki tartalmak és összefüggések feltárása, tisztázása, megértése és átdolgozása. Sokat dolgozunk belső képeink felfedezésével, megjelenítésével, egyfajta térképet létrehozva önmagunkról.
A művészetterápia a személyiség öngyógyító erejére támaszkodik, és ennek katalizátoraként fejti ki hatását.
A terápiás kapcsolatban az élmények megtarthatóak és kifejezhetőek lesznek.


https://docs.google.com/forms/d/1pzIQvoEWnqgKwcQrZaIOgWrUYgW7LrebBPz-CQJ5rTA/viewform?formkey=dGdQQ1VnNGFGRHByUm1INjk2X2dEUUE6MQ#gid=0so-kert-kostolo.html

 Hogyan néz ki egy alkalom?

A kifejezés és táncterápiát lehet csoportban, vagy egyénileg is alkalmazni.

Az alkalmak beszélgetéssel kezdődnek és zárulnak le. A nyitó körben megoszthatjuk magunkról azt, amit szeretnénk, elmondhatjuk, hogyan érkeztünk a csoportba, milyen témák foglalkoztatnak, milyen testi érzeteink vannak, illetve mi az, amit az előző csoportalkalomról magunkkal hozunk. 

A beszélgető-kör után mozgásba lendülünk, bemelegítünk, majd következik a testtudati munka, a mozgás kutatása. Ehhez a csoportvezetők adnak instrukciókat, melyek egyszerűek. A feladatok játékosak és mindenki által kivitelezhetőek. Általában minden alkalomnak van egy témája, pl. súly, tér, kapcsolódás, minőségek, határok, ritmus, női vonal… stb. A mozgás, táncolás  során sok élményt gyűjtünk, tapasztalatot önmagunkról és a többiekről.  A mozgásélményt a következő szakaszban megjelenítjük képben is. Megnézzük, hogy a mozgás-, alkotás-, kapcsolatélménynek milyen lenyomata alakul ki, jön létre bennünk és ebből mi kerül a papírlapra. Majd kiscsoportban, vagy nagyban, megosztjuk élményeinket, azokat a belső képeket, érzeteket, emlékeket, melyek felidéződtek.

Nagyon fontos, hogy mindig csak a saját élményeinkről beszélünk, mivel mindenki a saját maga és műve legnagyobb szakértője. Ítéletalkotás és tanácsadás szándéka nélkül reagálunk egymásra, mindig a saját érzéseinkből kiindulva. 

A csoportvezetők önmagukról nem beszélnek, csak a csoportban átélt élményekről, benyomásokról, ehhez kapcsolódó érzéseikről. Önmagukról személyes információkat nem osztanak meg.

Dolgozunk egyedül, párban, hárman, csoportban, érintésekkel, csenddel, zenével- igazodva a csoport aktuális élményeihez és dinamikájához.

A záró körben pedig szintén lehetőséged van arra, hogy megosszuk a többiekkel a mozgás, rajzolás során szerzett élményeket, tapasztalatokat, vagy visszajelezzünk másoknak. Sokszor ilyenkor van lehetőség arra is, hogy megnézzük egymás „műveit” és hozzájuk kapcsolódó érzeteket.

A terápiás kapcsolat gyakran meglepő felismerésekhez, belátásokhoz vezet, mely pozitív változásokat eredményezhet páciens/ek életében.

 


Érdekel? email: info@tancter.hu 
vagy hívj: 06 20 314 7671

A megközelítés mindig egyéni, saját preferenciák alapján történik (ami azt is jelenti, hogy nem kell feltétlenül mindenkinek táncolni, mozogni, ahogy rajzolni sem.)  A terapeuta jelenlétével támogatja, kíséri a folyamatot, illetve visszajelzéseket ad a legfontosabb mozzanatokról. De minden segítség mellett az adott probléma megoldását, mindig annak kell megtalálnia, aki hordozza, vagyis Önnek!A következő problémákkal, érzésekkel fordulhat hozzám:
·        hangulati zavarok ·        párkapcsolati nehézségek ·        útkeresés, karrierváltás ·        gyermekneveléssel kapcsolatos problémák ·        szülés utáni időszak, beleértve a kisgyermekes szülő nehézségeit ·        pszichoszomatikus tünetek oldása, átfordítása ·        meddőség, termékenység problémák ·        szorongás ·        elakadás ·        kiégés, monotónia ·        önismeret fejlesztése ·        stresszoldás ·        lazítás ·        immunrendszer erősítése ·        prevenció, egészségmegőrzés vagy ha személyiségfejlesztés a művészetterápia eszköztárával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...