2014. március 11., kedd

Kifejezés és Táncterápiás műhely a MPT naggyűlésén


TEST-TÁNC-KÉP

A műhely az Integrált Kifejezés és Táncterápia (IKT) módszerébe nyújt bepillantást, illetve sajátélményhez juttatja a résztvevőket. Az IKT egy mozgásos hangsúlyú, de más kifejező eszközökkel (rajz, festés, agyagozás, hangszer, saját hang, mesék, stb.) is dolgozó egyéni és csoport- pszichoterápiás módszer.

 

Az IKT legfontosabb hatótényezője, ugyanúgy, mint bármely más pszichoterápiák esetében, a páciens-terapeuta között kialakuló kapcsolat. A terápiás kapcsolatban az élmények megtarthatóak és kifejezhetőek lesznek. A terápia célja, hogy a tünetek hátterében álló, a tudatosság számára nehezen hozzáférhető, rejtett lelki tartalmakat, összefüggéseket és pszichodinamikai történéséket feltárja, tisztázza, és átdolgozza. A módszer alapja, hogy a páciens személyiségét természetesen a terápiába is magával viszi, így problémái a terápiás kapcsolatban és az alkotásban is megjelennek.

Az IKT-ban nagy hangsúly kerül a preverbális szelf-érzetekre, testi élményekre, hangolódásra, szimbolikusan megjelenő tartalmakra. A műhelyen egy izgalmas technikát ismerhetnek meg a résztvevők, a testünkről készítünk” térképet”, hangolódunk, mozgásba lendülünk, majd átmozgatjuk különböző testrészeink, lerajzoljuk a kapcsolódó érzeteket, emlékeket és élményeket. A folyamat során létrehozunk egy életnagyságú test-rajzot, egyfajta belső térképet önmagunkról, mely segít a felidézésben, illetve további kutatások kiindulópontja lehet. Az élmények megbeszélése folyamán lehetőség van a reflexiók, és az átélt élmény megosztására. 

Végül a résztvevők képeiből „kiállítást” rendezünk és megfigyeljük, melyik kép hogyan hat ránk.

A műhelyt tarja: Salz Gabriella, művészetterapeuta, PTE Elméleti pszichoanalízis doktori iskola hallgatója


időpont: 2014. május 15-17., 
helyszín: Marosvásárhely, Románia
A Nagygyűlés fővédnöke: dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány-egyetem rektora

A Nagygyűlés honlapja: www.mptnagygyules.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...