2015. április 27., hétfő

Heidelbergi konferencia testről, lélekről, elmérőlSalz Gabriella a Campus Hungary támogatásával részt tudott venni egy heidelbergben megrendezésre kerülő konferencián, melynek címe:  The Circularity of Mind and Body
Nagyon sok izgalmas előadás és műhely volt a programban, mind a test, embodiment, táncterápia, neurobiológia, agykutatás témaköréből. Hogyan hat egymásra test és elme?

Időpont: 2015 március 26-27. előkonferencia workshop március 25-én.

A konferencia az embodiment témája körül szerveződött. Olyan alapvető kérdésekkel foglalkozott, hogyan függ össze a test és a gondolkozás folyamata, milyen cirkuláris, vagyis körkörös folyamatról van szó. A Következő kérdéseket érintette: milyen szerepet játszik a test a gondolkodásban és érzékelésben? Milyen új irányzatok mutatkoznak a filozófiában, pszichológiában és a kognitív tudományokban? Mennyire és hogyan vonódik be a test a pszichoterápiás folyamatba? Az embodiment hogyan befolyásolja a szociális és kommunikációs folyamatokat?

Az embodiment, magyarul megtestesülést jelent, de egyenlőre a szakirodalomban az angol elnevezés elterjedt. Nem igazán egy fogalmat, inkább egyfajta megközelítésbeli változást, hangsúlyeltolódást jelöl. Azt a folyamatot és szándékot írja le, hogy a test bekerül a tudományos diskurzusba, elindul annak a vizsgálata, hogy milyen szerepe van a testnek a gondolkodás, emlékezés és érzelem feldolgozás folyamatában.
A kifejezés a kognitív folyamatok teljes testbe ágyazottságát hangsúlyozza, és ezáltal azt, hogy testi létezésünk lényeges és nem triviális módokon befolyásolja kognitív folyamatainkat.  Hangsúlyozza továbbá, hogy a “megismerő test” környezetbe ágyazott. A megismerés megértése szempontjából alapvető szerepe van a test morfológiájának, funkcionalitásának, és ehhez kötődően elsődleges jelentősége van az affektívan hangolt észlelés – cselekvés köröknek, amelyek közvetlenül szolgálják a világban történő folyamatos tapasztalatszerzést.
A kifejezés arra is utal, hogy a fogalmi gondolkodásban és a nyelvben is folyamatosan és “élő” módon jelen van a megélt szenzomotoros tapasztalat.


A konferencia tehát amellett, hogy az alapfogalmak tisztázta, számos kutatást is bemutatott. Szó volt a kinesztétikus empátiáról, a testkép vizsgálatáról és változásáról a terápiás folyamat során, traumáról és feldolgozásának lehetőségéről a táncterápia segítségével, a Lábán mozdulatelemző rendszerről, a koragyermekkori traumatizáció hatásairól és megjelenéséről, pszichoszomatikus tünetekről és neurobiológiai kódoltságunkról. Az alábbi linken elérhető a konferencia programja. Jó nézelődést!

http://www.upd.unibe.ch/research/symposien/HA18/index.html

Szeretnéd kipróbálni a táncterápiát?

https://docs.google.com/forms/d/1pzIQvoEWnqgKwcQrZaIOgWrUYgW7LrebBPz-CQJ5rTA/viewform?formkey=dGdQQ1VnNGFGRHByUm1INjk2X2dEUUE6MQ#gid=0so-kert-kostolo.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...