2015. május 31., vasárnap

Ma volt az AURA egyesület programzárója

Komplex művészetterápia alkalmazása ASD-s fiataloknál 

A program az FOF2014/22  sz. „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek működési és szakmai programjainak támogatása 2014” című pályázat keretében valósul meg. 
http://fszk.hu/szervezeti-egysegek/dobbanto/


ASD kvíz, táncterápia és művészetterápia

ASD-kvíz Farkas János vezetésével (asszisztens: S. Gabi ; Sz. Mariann)
Tánc- és mozgásterápia: Salz Gabriella vezetésével (asszisztens: Sz. Mariann)
Képzőművészet-terápia Sztipanov Mariannal (asszisztens: Salz Gabi)

Az ASD kvíz alkalmazkodik a művészetterápiához abban, hogy autizmus specifikus módszer,  vizuálisak és mérsékelten verbális; strukturált; konkrét instrukciók segítették az eligazodást. Személyre szabott és „autizmus barát” jellegűek  (pl.  számítógép képernyő terapeutával közös figyelése, nincs szemkontaktus kényszer). Protetikus környezet; vizuális támogatás; tér és idő strukturálása; ingerszegény környezet, rövid, tömör utasítások.


Az érzelemfejlesztés specifikus, intenzív, folyamatos készségfejlesztéssel egészült ki, emiatt hatásosabb. A terápia során a kifejezőerő tágabb spektrumban többre képes, ha az adott készségek a kifejezés megnyilvánulásához egyre fejlettebbek. Az autizmus a kapcsolatok szélsőséges beszűküléséhez vezethet, célunk volt ezen beszűkült állapot óvatos megnyitása a külvilág és egymás felé. A probléma lélektani hátterének megállapításában, azok feldolgozásában, a személyiség egységessé válásában hatott a terápia.


A terápiás keretek között az  érzelem megértésének segítése a művészetterápia folyamatának fontos hatótényezője a páciens-terapeuta között kialakuló kapcsolat. Ez a kapcsolat folyamatosan alakult, változott a terápiás folyamat során. A terápiás kapcsolatban az élmények megtarthatóak és kifejezhetőek lettek. A mozgásos órán alkalmazott egymást érintő technikákat, ritmikus mozdulatok imaginációval egészülnek ki, melyben valamilyen formát, építményt, szobrot, képzőművészeti alkotást képzeletbeli eszközökkel táncelemek mellett készítünk el.
Nem a produktumon van a hangsúly, hanem az együttműködésen. A produktum az önreflexió eszköze.



A terápiás helyzetben átélt élmények, önkifejezési, döntéshozási, indulatkezelési, konfliktuskezelési stratégiák megerősödésével az életminőség javítása és a terápián belüli és kívüli területeken egyaránt az önálló döntések meghozatala  volt a célunk. A testtudati munkán keresztül a saját test megélésének, az én-tudat fejlődésének elősegítése, a mozgásos improvizáción keresztül az új lehetőségek keresése, a kreativitás és rugalmas viselkedésszervezés valósult meg.  A verbális, beszélgető körök az önreflexióra, és a kapott észrevételek beépítésére, valamint az egymásra való odafigyelésre, reagálásra egyaránt  teret adtak.
 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...