2016. november 9., szerda

Mi is az a testtudati munka?

Táncterápia, testtudati munka

Ez a kérdés nagyon sokszor merül föl laikusok körében, akik kicsit többet szeretnének megtudni a táncterápiáról. Szerencsére a kifejezés maga sokkal komolyabbnak és szigorúbbnak tűnik, mint amit jelent valójában. Most nem célom a testtudati munka tudományos bemutatása, sokkal inkább egy közérthető leírással szeretnék szolgálni.

Ahogy az elnevezés is jelzi, a test és a tudat összehangolásáról, illetve egyfajta kapcsolat kialakításáról van szó test és tudat között, mely mentén számos új, elfeledett tapasztalat éledhet újjá.


Bensővé tett figyelem
Megfigyelhetjük milyen  a mozdulat időbeli lefutása, mely izmokat, ízületeket, szerveket érint, milyen a mozgás lendülete. Ez a bensővé tett figyelem segít az új mozgásos tapasztalatok megszerzésében, egyfajta kisérletezésre, kutatásra inspirál. Nem pusztán elméleti ismereteket szerzünk a test rendszereiről, hanem átéljük azok működését egy kitüntetett figyelmi jelenléttel.  Ezáltal megváltozik az észlelés minősége. Ezzel az észlelési móddal lehetővé tesszük, hogy testünk működése tudatossá (consciousness) váljon.
Ha mindenhez ugyanazzal a megismerési móddal közelítünk, akkor “ugyanazt fogjuk megismerni.” (Bonnie, ) A megismerési folyamat ott indul, ahol kilépünk a megszokott inercia rendszerünkből. 

Hogyan képzeljük ezt el a gyakorlatban?
Tehát mi történik vajon akkor, ha a testünkben áramló folyadékokra figyelünk? Gyakorlati szinten pl. azt kérjük a csoporttagoktól, hogy csukják be a szemüket és figyeljenek a test folyékonyabb alkotóelemeire, érezzék meg az áramlást és ez az áramlás vezesse a mozgásukat. Vajon hogyan változik mozgásuk és belső tapasztalatuk? Hasonló tapasztalatról számolhatunk be akkor is, ha nem a test-érzetből, hanem egy vizualizált közegből indulunk ki. Például gyerekeknél (de felnőttek esetében is lehet) a vizes közeget idézzük föl, elképzeljük a vizet, a tengert, a hullámokat és a vízben mozgó élőlényeket. Ilyenkor ugyanúgy a test folyadék-összetevőit szólítjuk meg indirekt módon.

Mire jó ez?
Ahogy figyelünk testünk működésére, a figyelmi fókusztól függően számos új mozgás tapasztalatra is szert tehetünk, egyben új kapcsolódási módokat is felfedezhetünk, illetve változhat mozgásunk minősége, kizökkenhetünk saját sztereotípiánkból, vagy ráismerhetünk azokra. A testtudati munka segít abban, hogy bővítsük mozgásrepertoárunkat, illetve segítségével jobban átélhetjük testi működéseinket, jobban belekerülhetünk a saját testünkbe, figyelmünk kiterjedhet nem csak a testünk, de a térben történő valamennyi mozgásra. A testtudati munka előkészíti a testet a tapasztalat szerzésre,  a találkozásokra, felismerésekre és azok földolgozására.

kulcsszavak mentén:
 • a test működésére vonatkozó figyelem, tudatosság növelése,
 • saját testünk állapotainak megfigyelése és nyomon követése
 • spontán tudatmódosulással jár, ami gazdag önészlelő- és kapcsolódási képességet szabadít fel
 • út az improvizáció felé
 • a különböző testrészekben felhalmozódott feszülések ellazítása, kioldása, a hibás testtartási minták, vagy izomtónusok detektálása, és átdolgozása
 • előtérbe kerül a képi gondolkodás, vizualizáció
 • ítéletmentes, kísérletező állapot
 • belső munka során közvetlen kapcsolat alakul ki testünkkel és lassan megtanuljuk észrevenni jelzéseit

  Érdekel?
  email: info@tancter.hu


  https://docs.google.com/forms/d/1pzIQvoEWnqgKwcQrZaIOgWrUYgW7LrebBPz-CQJ5rTA/viewform?formkey=dGdQQ1VnNGFGRHByUm1INjk2X2dEUUE6MQ#gid=0so-kert-kostolo.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...