2017. május 5., péntek

Vízszínház - gyerekpszichodráma és táncterápia együttes alkalmazása


Dszit szakmai nap volt áprilisban, melyen a Tánctér / KOMP Egyesület tagja, Horváth Dóri is tartott egy műhelyt. Szenzoros integrációval foglalkozó szakembereknek mutatta be, hogyan lehet az Integrált Kifejezés-, és  táncterápia módszerét használni a gyerekkel való munkában.


A téma is igen izgalmas volt: DSZIT-terápia a vízben, a víz a DSZIT-terápiában.

A víz egy olyan alap közeg és erő, melyet sokszor és jól lehet használni mind a gyerek, mind a felnőtt terápiában, illetve bármilyen alkotós csoportokban. A testtudati technikák is foglalkoznak a vízzel, csak másfajta szemppontból. Ők inkább a test folyadékrendszerére hangolnak.
De igazából, a lényeg azért elég hasonló.

Korábban tartottunk egy workshopot Merítsünk a vízből címmel. Itt tényleg több szempontból körüljártuk a víz témáját. Ennek a következő, nagyon impozáns címet adtuk :)

Vízjelek
Merítsünk a vízből

Műhelymunka folyamán kísérletet tettünk arra, hogy saját kapcsolódásunkat keressük a vízhez, mint közeghez, illetve azt kutattuk, milyen egyéni hatással van ránk, egyéni élet-, és testtörténetünk szerint. A víz, mint minőség minden ember egyéni élettörténetében fontos jelenség, de jelentése más és más. 
A “vízszínház”-ban az egyéni elemek közösen hozzák létre az áramlást, amelyben az egyéni mozdulatok, szimbólunok szervesen összekapcsolódva új jelentéseket és szimbolikus történéseket hoznak felszínre a színpadon.
A csoportot galéria létrehozásával zártuk, ahol a sajátos technika segítségével létrehozott vízjelek megjelennek külön-külön is, majd egymás mellett.


Dszit Program a következő volt:
Délelőtt:
Weiss-Erőss Eleonóra: Kisgyermekek kombinált DSZIT ellátása a Gézengúz Modellben
Bedők Andrea: Csipp, csepp, egy csepp;víz, mint őselem jelenléte a
Kincs-Ő Alapítvány szenzoros terápiáiban
Délután:
Horvát Dóra: VÍZSZÍNHÁZ - Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Workshop (ezek voltunk mi :)

A programra - elsősorban - olyan szakembereket vártak, akik szenzoros integrációs terápiát végeznek, és a munkájuk során szerzett tapasztalatokat szívesen osztják meg másokkal.

                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...