2017. április 7., péntek

Hogyan gyógyít az alkotás?

Hogyan tudsz erőforrást gyűjteni az alkotás segítségével? 

  Nem kell műalkotást létrehozni ahhoz, hogy az alkotás erőforrás legyen!



kép forrás: Pinterest

Egy tanulmány szerint, mely az amerikai (hol máshol) Journal of Positive Psychology jelent meg, azt bizonyítja, hogy már az olyan kreatív elfoglaltságok, mint a főzés, kötés, vagy firkálgatás is befolyásolhatják az általános jóllétet.

A kísérletben 658 személyt kértek meg arra, hogy két hétig vezessenek naplót, írják le milyen hangulatban telt a nap, jegyezzék föl végeztek-e valamilyen kreatív tevékenységet.
A résztvevők ezzel együtt kitöltöttek egy ún. „flourishing scale,” (A ‘flourishing’ egy fogalom, ami Martin Seligman pszichológustól származik, kivirágzást jelent és a jól-lét egy új értelemzésére utal - az öröm átélése, az elmélyülés és önmegvalósítás által). A kérdőívben olyan kérdések szerepeltek: „Ma érdeklődéssel és odaadással vettem részt a napi tevékenységekben” vagy „Ma jól és támogatóan működtek társas kapcsolataim.” 

A naplók elemzéséből az derült ki, hogy azok, akik részt vettek valamely kreatív tevékenységben az egyik nap, másnap szignifikánsan energikusabbnak, lelkesebbnek érezték magukat a következő napon. 
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mindennapi kreatív tevékenységek is közvetlenül fokozzák  jóllétet és a jó hangulatot, nem csupán a mesterművek létrehozása.

Még az is kiderült, hogy még az álmodozás is segíti a kreativitást! (De azért hosszú távon jobb, ha nem elégszünk meg ennyivel :)
Tehát az alkotás segít, hogy közelebb kerüljünk erőforrásainkhoz és jobban legyünk, ami azért nem kis dolog akkor, ha épp szárnyainkat nyitogatjuk :)


 Miért  jó hibázni?

 Siker, mint a jéghegy csúcsa




Az alkotás arra is nagyon jó, hogy komolyabb következmény nélkül hibázhassunk, elhagyhassuk a komfortzónánkat.

A kísérletezésben mindig van olyan, ami nem működik, de anélkül nem lehet megtalálni, ami igen. Bizony bátorság kell minden festőnek ahhoz, hogy  a fehér lapot elkezdje befesteni, mert elrontott képek százain át vezet az út a mesterműhöz. Ez annyiban érdekes, hogy az élet is egy mestermű, mindenkinek az egyéni és saját műve. Hibázni tudni kell, megtapasztalni, hogy nem dől össze a világ, még akkor sem, ha abban a pillanatban nagyon is úgy hisszük. 




Persze sokszor, csak a végeredményt látjuk egy másik ember életében, talán irigykedünk is rá, milyen jó neki, pedig a siker mögött mindig sok kudarc, melléfogás és rengeteg munka van. Az alkotás nem kemény munka, nem szabad, hogy az legyen, de önmagunkba fektetett munka.


Az alkotás leginkább olyan saját erőforrás, mely mindenki számára elérhető. Egyrészt minden alkotás egyedi, megélhetjük benne önmagunkat. Nincs két egyforma hang, egyforma vonal, egyforma mozdulat, vagy szöveg, de még két egyformán elültetett virág sincs, vagy megszerelt autó, megkötött pulóver… 

Ha a komfortzóna tágításáról szeretnél többet olvasni:http://www.tancter.hu/2017/04/hogyan-tagithatod-komfort-zonad.html





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...