2020. március 4., szerda

Sally Gabori - a festőnő, aki 80 évesen fogott először ecsetet

Sosem késő elkezdeni!

Sally Gabori - a festőnő, aki 80 évesen fogott először ecsetet

Sokan azt gondoljuk, hogy mindent nagyon fiatal korban kell elkezdeni, ha valaki 20-as, 30-as éveiben fog először ecsetet a kezében, az már késő, lekéstünk, elkéstünk. Ez a mai kor diktátuma.

Pedig a valóság azt mutatja, hogy még 80 évesen sem késő!

Sally Gabori  (1924-2015) ausztrál benszülött festőnő ugyanis ekkor tartott először ecsetet a kezében és még arra is volt ideje, hogy befutott művész legyen belőle.


Persze nem kell, hogy befutott művész váljon belőlünk, épp elég ha életünkbe, mint erőforrás beépítjük az alkotást! A lényeg az, hogy nincs olyan, hogy már késő! Jó kifogás mindig akad, hogy miért ne, miért pont most ne, de a valóság az,  hogy saját döntésünktől és felelősségvállalásunktól függ,  hogy bele is kezdjünk valamibe, mondjuk a festésbe:)

Amikor először olvastam Sally Gabori nevét, nagyon megörültem, azt hittem ismét egy távolba szakadt magyar művészről van szó. Némileg csalódnom kellett, mert amikor rákerestem, egy zord külsejű, igen fekete, nyers tekintetű asszony nézett vissza rám. Minden kétséget kizáróan, semmi magyar vér nem csörgedezett az ereiben.


Sally Gabori ausztrál festőnő 1924-ben született egy kis Bentinck nevű szigeten, Kaiadiltban. Gabori első huszonhárom évét egy olyan ősi kultúrában élte le, mely érintetlen volt az európai behatástól.
1948-ban, egy súlyos aszály miatt, a Kaiadilt emberek a közeli Mornington-szigetre, egy Presbiteriánus misszióba költöztek. Itt Gabori tizenegy gyermeket szült, akiket férje többi feleségeivel és azok gyermekével együtt neveltek fel, a Kaiadilt hagyományt követve.

Gabori őrizte a Kaiadilt kultúra hagyományait, énekelte dalaikat, halászattal és gyűjtögetéssel szerezte az élelmet. Csak 2005-ben, 80-as éveiben kezdett el festeni, amikor Mornington-sziget Művészeti Központja egy projektet indított az ausztrál benszülöttek számára. Ezen vett részt Gabori is, megtanulta a festék használatát és a festészet alapjait. Itt tűnt fel Gábori nyers tehetsége.


Ecsetkezelése, a merész, kemény élek és az éles szín kontrasztok tükrözik saját természeti élményeit és a struktúrákat, melyek között élt, mint pl. például az óceánnal találkozó sziklák, a kövek élei, vagy a szakadék mélyésége.




Rövid idő alatt befutott, olyannyira, hogy műveiből a londoni Királyi Művészeti Akadémián kiállítást rendeztek, majd a 2013-as Velencei Biennálén ő képvieselte Ausztráliát! Színes, kifejező absztrakt festményein az őslakos kultúra személyes és mitológiai emlékei és élményei jelennek meg.

A művész 91 éves korában halt meg 2015. február 12-én, Ausztráliában, a Mornington-szigeten.
Különösen az figyelemre méltó, hogy az ausztrál őslakos festőnő ösztönösen az absztrakt festészet formanyelvén fejezte ki magát. Ez azért is érdekes, mivel az absztrakciót elsősorban az európai és anglo-amerikai kultúrák formanyelvének tekintjük, mely a különböző irányzatok fejlődéséből alakult ki. Gabori csak az anyanyelvén, a Kayardild nyelven beszélt, soha nem tanult meg írni és olvasni. Viszont több, mint kétezer festményt készített! Gábori festészetében Kaiadilt nemzetség színei, textúrái, emlékei jelennek meg, így egy különös, sajátos, csak rá jellemző nyelvezetet hozott létre.

forrás:
https://www.artistprofile.com.au/sally-gabori-kaiadilt-eyes-art-seeing/


SZERETNÉL ELKEZDENI ALKOTNI?
Töltsd le 15+1 ajándék tippünk!
Tadamm! Azonnal kezdheted is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...